Monday, 12 May 2014

Tutorial : Buat button ig , button follow ig dan letak galeri ig di blog

Asalamualaikum. Penat gue, baru balik dr jalan. Maklumlah cuti wesak kan, apa lagi? Aku pergi ronda Mukah la dengan Irfan. Dah tiba kat rumah, rindu pulak kat blog so aku log in la. Ada Sis Inda mintak ajar buat button Instagram (Ig). So here we go bebeh !

1. Buat button Follow Instagram di blog

Bukak link ni WEBSTAGRAM. Log In ig korang. Macam biasa masukkan Username dan Password.
Lepas tu dah masuk account korang kan. Ada benda keluar tu tekan je authorize. Kalau takda, good ! Hehe. Lepastu dekat tab atas tu pilih tool, macam ni
Lepas tekan tool tu sure akan keluar follow me button semua. Dah tu ambil code yang bawah tu sebab aku try kat blog aku yang atas tu tak dapat. Dia macam tak menjadi, so aku try an error, pilih yang kat bawah. hehe, Alhamdullilah berjaya.
Dah copy kan? Then pergi layout -> Add Gadgets -> Html/Javascript. Lepastu paste kod tu kat ruang html tu. Save !  Hasilnya ;

Tak cukup button follow je? Nak galleri dia letak kat situ sekali ? Okay, Teruskan lagi tutorial kita !
2. Letak galeri Instagram di blog (letak bawah button follow tadi pun boley).
Stay dekat webstagram tadi. Jangan dulu tutup. mana nak tahu terlalu eksaited dapat button follow trus blah. Haha. Okay. ada tab sebelah follow me button tu , tengok gambar bawah ni k


pilih yang aku kotakkan kaler merah tu.Ayat apetah aku pakai. Lepastu korang perlu configure lagi yang dia bagi kat bawah tu. Yang first tu letak je username. Lopaih tu letak username korang dekat bahagian @username tu. Thumbnail dan layout tu bagi aku takyah tukar pun takpe sebab dia dah okay and sesuai. yang border tu ikut suka hati korang. Nak letak border pilih Yes, kalau tanak pilih No. Yang background colour tu korang boleh pilih sendiri. Tekan je kat situ dia akan bagi chart kat bawah. Korang tinggal nak pilih je lagi. Space tu ikut sukahati korang, korang nak gambar tu rapat ke tak. aku letak 4 untuk galeri aku.Tekan preview , kalau okay bagi korang , jangan lengah lagi , tekan generate code . hehe Kalau nak letak bawah button tu tadi boleh paste je kod tu kat bawah kod yang tadi. tapi dia macam bertindih je. Korang boleh Add gadgets baru pilih html/javascript and paste kod tadi. this one aku punya ;


And lastly korang nak letak button Instagram tak? Kalau nak, mai ikut tuto ni :)

3. Letak button Instagram di blog

Button yang aku maksudkan macam ni , simple je and cara pun senang ;

Haa, yang aku letak dalam kotak merah tu. 
First, korng pergi kat Instagram ni . Login instagram korang . Lepas tukorang akan masuk ke insta korang kan. Jangan pedulikan dulu gambar-2 kat feed tu semua. Pegi tekan kat nama korang yang ada gambar tu ada kan keluar dropdown .
Pilih yang Badges tu. and korang akan direct ke Badges macam kat bawah ;

1.pilih badges yang korang nak. Tekan badges tu then copy the code. Paste kan dekat html/javascript kat layout blog korang. Dah siap. Preview then Save ! Haa, kan dah ada button ig. Senangla aku nak follow ig korang karang.

Harap apa yang aku ajar menjadi sebab kat blog aku jadi je. Dah pakai tuto ni, harap dapat decor blog korang. Takyah credit pun takpa. Aku pun masih belajar. Kita sama-sama belajar. Adios amigos. Kalau ada pertanyaan tanya je kat shoutbox. Kbye, Wasalam.













2 comments:

inda lastari said...

mekasih tutorial ni.. mkasih byk.. nti bila2 dtg kL akk blanja makan.. haha.. done akak dh buat.. easy as 1 2 3 ..hihi

nur shafiqa said...

Sama-sama. Nak follow la ig akak ;)