Saturday, 28 June 2014

Terlalu kasarkah aku?


Asalamualaikum dan Selamat pagi bulan Ramadhan
Hee~ ceria betul aku pagi ni. Tapi mata panda ni. Tidur lewat bangun awal nak bersahur. Buat homework sampai sekarang. aku ngular update blog kejap. Time aku dok ketuk marker atas meja belajar tadi aku teringat kat satu kes ni. Ni cerita aku dengan si budak Jawa tu lah ek.

Aku ni memang bukan jenis yang ladies sangat.Tapi aku strictly bukan tomboy or any other name for that species. Ni namanya habits. Yea, mungkin badan aku kecik-kecik cili padi, rendah aje pun. Tapi, orang komplen aku ni kasar sangat. Terlalu kasarkah aku?

Evidence 1; Kawan si budak Jawa tu, Revelino tidur kat rumah Irfan ni lah. Then, dia nampak kot atau Irfan yang bagitau ada kesan lebam-lebam kat badan Irfan. My God, did I hit him that hard? Aku pun macam, err~. Sebab kan, masa aku pukul dia tu semua orang nampak. Balik dari kantin, kat koridor kelas dia usik aku. Cucuk pinggang aku. Aku melenting lah, lepas tu aku tumbuk kat bahagian tepi bahu dia tu ala-ala iron man (boooooooooooooooooo...) Aku rasa manja je aku tumbuk tu. Takda la kuat sangat. Okay okay I admit it, aku pernah tampar dia, tumbuk dia, tendang punggung dia. what else? Emmm, nyaris nak backhand dia adalah (kot). Tapi this things happen bukan sekali. Aku tak tahu pulak boleh membawa kepada lebam-lebam. Aku memang girlfriend yang kejam dan brutal kan? Ingat kat word brutal aku ingat one thing, Irfan pernah panggil aku "ustazah brutal" okay. Shisss, aku bagi dia makan tangan.

And, tak kira aku bunuh , tikam dia sampai mati sekalipun kan? Dia cakap dia okay and dia suka aku buat dia macam tu. Rasa macam manja pulak dari pandangan mata dia. Butak kali ko ya ! So, aku pasang niat nak kurangkan tangan ni bagi pelempang kat dia or stop terus. Karang ada pulak kes penderaan suami. Or, aku jadi ahli gusti jelah. Almaklum, aku enjoy tengok WWF. Cuma yang tak sedapnya depa pakai spenda aje --'

And, aku tahu. aku tak sweet macam other couple. I mean, perlu ke macam tu? Macam pegang-pegang pipi, cubit-cubit bagai. Or usap-usap kepala. macam kucing je? haha.no idea about benda sweet Bila tengok couple sama umur even lebih muda dari aku pelok pinggang boifren dia ke, I was like.. err perlu ke?. Okay takyah bajet alim macam aku tak pernah sentuh lelaki. Bukan sentuh macam-macam ye. For example, pukul tangan dia pun sentuh gak kan? Kalau bestie aku tak hadir (tapi dia tak pernah tak hadir melainkan ada pertandingan ke apa) aku akan jalan dengan geng lelaki aku. Duduk lam kelas sama ngan deorang. And, the hardest thing to do when Kikin is not with me is bila kelas Pend. Islam and ustazah mintak buat group yang tak boleh mix lelaki perempuan. KAwan-kawan perempuan lain tarik kerusi duduk dengan bestie diorang masing-masing.Dan aku, its was like the sky fall over me. Kalau edit pakai colour splash semua orang colourful and aku grey je effect dia. Macam krik~krikkk. At last, aku kena kutip kat mana-mana group where I have to umm approach them supaya dapat cooperate. But sesetengah tu memang dah kenai sangat dengan aku. We Malaysians kan friendly? Kan kan? 

Sudah terang lagi ber-spotlight plus lilin dua tiga batang, aku memang kasar. Maybe sebab aku bergaul dengan budak lelaki orr faktor badan kecik. Untuk perlindungan so that takda orang nak pijak kepala aku. Tapi as a human, aku juga pandai malu walau perangai boyish tu ada. Perangai je kan. Fakta-makta-auta-blablabla nya aku tetap perempuan, gadis, wanita dan yang sewaktu dengannya.

So, Irfan. Im sorry sebab terlalu kasar kat kau.Aku ngaku tak sweet macam pasangan lain. Kalau jodoh karang aku pandai la nak sweet-sweet dengan kau. I mean bilaa dah sah lah.Nak pegang tangan pun tak salah dah kan? Oppp opppp terlebih sudah --' drop the subject.Okay, aku mintak sorry bebanyak ye Papan. Lepas ni aku janji tak kasi badan kau lebam-lebam.Aku bebel je lah. Hihi, jangan pulak telinga kau pandai lebam.

#THROWBACK: benda yang paling sweet kita buat aku rasa time kau kacau aku padam papan hitam then aku kejar kau and pukul punggung kau guna duster yang banyak debu kapur tu.Best tak? 
In conclusion (sehhhmenn) , tak kisah la orang nak kata aku ni hati kayu,batu, kasar, tak sweet. Yang pasti, Irfan je rasa benda sweet tu. Sweeet ke? Lantaklah. Geli nak dengar cerita budak sekolah ni sweet-sweet. 90 degree bulu roma tegak. Tetttt~ aku nak sambung buat homework dah. Sekian, wasalam.

Bulan Ramadhan

Asalamualaikum saudara dan saudari sekalian.
Syukur Alhamdulilah kita masih berkesempatan untuk bertemu dengan bulan yang penuh berkah ini. Syukur juga sebab Allah masih berikan kita peluang untuk menikmati dan mmperbaiki diri pada bula yang mulia ini. Alhamdulilah. 

Berapa hari lepas ek dah diumumkan tarikh mula berpuasa jatuh pada hari Ahad. Yeay, seronoknya. Aku excited nak berpuasa ni.Alhamdulilah tempoh 'ABC' aku cun habis malam ahad tu. Mean esoknya (pada hari ahad) aku dapatlah nak berpuasa kan.Alhamdulilah.

Okay, aku nak kongsi sikit tentang Bulan Ramadhan ni. Walaupun banyak jugak orang buat entri-entri macam ni (aku pun tak ketinggalan) tak bermaksud aku ikut orang ye. aku buat dengan cara aku sendiri. Aku cuma nak kongsi information yang muslim people memang dah arif tentangnya. Tapi apa salahnya aku berkongsikan? Kita ni manusia, tak semuanya kita dapat ingat. Di harap entri ni ada manfaatnya.

First of all sebelum nak tunaikan ibadah puasa kita mestilah baca niatnya.Macam solat jugak. Baca niat dulu. And niat puasa ni dibaca malam sebelum puasa tu and normally dekat surau-surau sure mereka akan baca lepas solat tarawikh.

Niat Puasa Sebulan
Nawaitu sauma syahri ramadhana kulihi lillahita'ala

Niat Puasa Harian
Nawaitu sau ma ghodin an ada'ie fardhi syahri ramadhana hazihi sannati lillahi ta'ala

Doa Berbuka Puasa

Allahumma laka shum tu  wa bika amantu wa 'ala rizqika aftartu birahmatika ya arrhamar rohimin

Aamiin.


"Pantang-larang" semasa berpuasa ;
Semasa berpuasa/dalam bulan puasa orang Muslim ni memang di'HARAM"kan untuk makan selepas terbit fajar sehingga terbenam matahari kecuali ada special case lah ek? Yang ada special case tu bila dapat melantak makanan pulak, tak boleh nak menunjuk yang dia  boleh makan sesuka hati. Hormati bulan puasa dan orang-orang yang berpuasa.
Selain itu, bagi yang perempuan (tak tahu la kalau ada jugak lelaki yang dua kali lima dengan perempuan) lenyapkan aktiviti bergossip di bulan puasa. Ini dapat mengurangkan pahala puasa kalian. Cuba fikir, kenapa sanggup nak menahan lapar kalau nak dapat pahala setengah je? Pasang niat awal-awal nak patuh kepada benda yang tak boleh dan boleh buat time puasa supaya kita dapat pahala puasa yang sewajarnya kita dapat. jangan kurangkan pahala dengan melakukan aktiviti tak bermoral. Please, bubarkan dulu Kelab Gossip Girl tu.
Jaga tingkah laku, percakapan dan pergaulan. Tingkah laku? Jaga perangai kita. Fi'il bak kata orang mana tah.Elakkan dari buat perangai tak senonoh dan yang boleh menjatuhkan maruah dan pahala puasa. Ni bukan sahaja untuk bulan puasa kan? Sebagai orang Islam we must behave ourself. Percakapan? Yes, berkait dengan kes gossip and mengumpat tadi. Mulut tu jaga sikit.Jangan nak duk cemuh orang lain. Buat fitnah dan macam-macam lagi yang dikategorikan sebagai perangai buruk.Pergaulan? Yaa, pergaulan kita especially antara lelaki dan perempuan. Ya, memang diakui budak zaman sekarang umur belasan dah ada boifren/girlfriend. termasuk si penulis ni jugak. So, kita kena jaga pergaulan. Bukan saja time bulan puasa. semasa bukan bulan puasa pun kena jaga jugak sebab bukan muhrim.Takkan la nak duk pegang tangan bagai unless dah kahwin. But I bet student macam aku sure belum kahwin lagi. Kalau dah jodoh tu kita tak dapat nak elakkan. Erk ! stop. Aku malehh nak cakap pasal kawin ni. SPM pun belum lepas jangan nak gatai --'
Yang lain-lain tu such as bersetubuh memang tak leh la. Dah terang lagi bersuluh memasukkan sesuatu ke dalam rongga badan tak boleh ofkos la yang tu pun tak boleh. Muntah dengan sengaja. Ni orang bengap je buat kot. Sanggup kau hilang pahala then korek kau punya tekak ? Kau gilee (itu cara klise nak muntah la.skil ntah kat mana belaja --')

Benda yang aku share ni pun aku belaja dalam kelas Pendidikan Islam. One of my favorite subject especially part tulis jawi tu. Memang aku addict sangat sampai time perhimpunan , aku catatkan dalam bahasa jawi je apa yang cikgu dok bebel.

Last but not least, aku nak ucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan al-mubarak. Manfaatkan lah bulan yang penuh dengan keberkatan ini dengan sebaik mungkin. Selamat menjalani ibadah puasa dan semoga dapat tahan nafsu. Kan sekarang syaitan semua takda so, nafsu adalah musuh utama.

Sabda Rasullulah S.a.w;
"Barangsiapa yang mendirikan Ramadhan dengan penuh keimanan nescaya diampunkan segala dosa-dosanya yang lalu."

Wasalam dan selamat malam. Jangan lupa baca niat puasa ;)

Thursday, 26 June 2014

Cara untuk melegakan period pain

Asalamualaikum dan Selamat Malam


Lumrah sebagai wanita/ perempuan ialah mengalami senggugut atau nama famous-amos nya period pain. Period pain ni biasanya akan di alami dalam sehari nak kena 'pendarahan' dan beberapa hari semasa period tu la.Tapi kalau aku dalam 4 hari macam tu masih lagi rasa sakit-sakit macam kena gigit je organ dalam badan. Right girls?

Hokay, sini bukan nak kasi malu ka apa just sharing and please open mind sikit. Aku nak share macam mana cara bila menghadapi period pain. Ya, sekarang mungkin dah wujud pil semua nak elakkan tu kan. In case tetengah malam kau kena? Mana nak dapat pil? Tidur balik je lah.

Okay, tanpa lengahkan masa aku bagitau la yee sebab cara ni amat berkesan kat aku.InshaAllah kalau cuba anda mampu mengubahnya --' merengg .First, aku masak air ofcos sampai mendidih kang sakit perut pulak. bertambah azab.kihkihkih. Lopaih tu buatla air teh macam biasa but tak letak gula. Masukkan air perahan limau. Limau yang masam tu. Then lastly letak madu sikit. Kacaulaa bagi dia suam sampai boleh di minum. Kalau nak experience lidah terbako hang teguk ja .Before minum tu baca la bismillah. Selawat ke atas Nabi. Mintak-mintak di sembuhkanlah sakit yang sebulan sekali ni. Aamiin.

Selain dari tu, banyakkan minum air suam or panas macam milo panas, susu panas, air panas biase je pun boleh.Aku buat macam kat atas tu nak ikut rasa tekak aku kot. Yeke? Tapi menjadi kat aku. Lepas tu aku boleh buat kerja-kerja dengan tenang. kalau dulu asal sakit je aku tidur.memang pemalas kan? 

And ELAKKAN minuman or makanan berais or yang sejuk-sejuk dan air berkarbonat (air chee bak kata kakak aku)  time period.For example ABC,100plus,air dalam peti sejuk,timun,air kelapa etc..Kalau nak jugak, kau rasalah sendiri lepas tu. Dulu aku ada baca sharing kat wechat yang benda-benda sejuk ni boleh membekukan darah haid. Darah yang beku ni akan bersisa kat dinding rahim dan berkemungkinan besar boleh menyebabkan kanser rahim (ni aku tahu melalui pembacaan aku,kalau salah mohon dibetulkan) . And one more thing, jangan mandikan rambut/basahkan kepala semasa haid ini kerana pori-pori kepala terbuka semasa haid dan boleh menyebabkan sakit kepala. Effect ni tak semestinya di alami waktu mandi tu jugak. Mungkin waktu tua or beberapa tahun lepas tu. tapi orang sekarang mana nak dengar cakap kan? Dah kepala nak pecah sebab terlalu pening/migrain baru dok ikut petua datuk nenek.

P/s:: Jika pembaca seorang suami, pesan kat isteri ,anak supaya jangan buat perkara yang dielakkan semasa haid. Ini akan memberi kesan dalam jangka masa terdekat.And, jangan cakap yang perempuan ni mengada-ngada nak sakitlah apa semua.Jangan terlalu bersangka buruk time orang 'menderita' ,tambahkan tahap kesabaran and be caring ;)

Nota kaki kiri; Benda yang berupa fakta yang aku ceritakan adalah melalui pembacaan dan penceritaan orang-orang di sekeliling aku.Kalau salah aku mintak maaf dan mohon diperbetulkan kesilapan tu.Manusia,tak lepas dari buat silap ;)
Sekian. Wasalam dan Selamat Malam


Sunday, 22 June 2014

Freebies:Background Brown/Pale

Asalamualaikum dan Selamat Malam
Di kesempatan time tonton cerita The Inheritors ni aku nak kasi background yang aku search kat Mr.Google hari tu. ayat klise yang aku slalu dengar . Ekceli aku nak buat throwback, memandangkan mata ni nak layu-layu je lagi so aku bagi freebies je lah.Lain kali je aku buat entri bertajuk 'Throwback' tu.
Ni background sesuai untuk orang yang blog dia tak colourful. entah sekarang mata aku nak tengok yang simple and pale aje. yang banyak kalerful blink-blink tu pening pulak aku tengok. Kang membawak ke migrain. kan susah? Well then, ambik kau Jemah ;

#Takdelah pale sangat pung yg ni.Menyala !







Okay bereh uplod. Ala-ala vintage pun ada kan? nak ambik url? Tekan right-click then copy image url. Okay, aku nak tidur. Nitey dear love.Wasalam.

Friday, 20 June 2014

Title-less

Asalamualaikum dan selamat pagi
Tajuk dah title-less maksudnya aku dah takdok idea nak cakap apa? Kenapa nak buat entri dah tak tau nak cakap apa kan? Hahaha, menyampah. Ni aku tunggu nak pergi sekolah. Sekolah ganti la katakan. Tapi banyak cikgu dah cakap yang diorang takdok hari ni. Heaven laa bg student yang suka. Aku? Ada baiknya, dapat gak aku study or buat nota kalau masa cikgu takda. SPM dah dekat , takkan nak dok main macam dulu. Siyes sikit kot --'

I got some problem with my blog. Kenapa ek? Header tu taknak center pun? Degil sangat kan? Aku dah ubah coding dia ikut tutorial tapi haprak. Tak jadik pun. Tula sekarang tak pakai header dah, aku biar je camtu. Dah tu adobe photoshop aku layer dia grey je. Macam mana nak back to normal? Aku ni bukan terer sangat pun bab macam tu. Yang aku tahu edit pakai benda alah tu je sikit-sikit.

Aku tak tau dah macam mana nak solve problem ni. Biarkan dulu. Tak penting aku nak fikirkan sangat. Bak kata orang Sarawak 'terit palak mikir'. Yang lagi penting, something that lead u to future. Hentam je Englishnye --' 

Okay, aku nak pergi bersarapan. Wasalam.

Thursday, 19 June 2014

Cat Rescuer


Asalamualaikum dan selamat malam
Hei fellas, ni baru lepas text dengan Papan aku. Dia cakap dia selamatkan anak kucing kat dalam parit hari ni. Okay, aku story bende ni je kot malam ni. Before tu, aku ni suka kucing gak. kat rumah aku ada 4 ekor kucing. Mama, kakak, adik dan sorang adik angkat.

First tu, Ipan pegi rumah aku, dia ambek IC aku sebab nak g beli simkad baru. Nak jd maxis user dah sekarang. Hehe. Dah tu di pergi la beli. Time dia bebaris ngan keta banyak kat depan, tetiba dia dengar bunyik kucing. Lepas tu dia pergi Medan Ria, parking moto elok-elok kat situ then buat marathon pergi boulevard (tempat dia dengar kucing tu tadi). Dia bawak kucing tu pergi Medan Ria. Kat situ ada kawan dia Undiey pelik doh nama mamat ni. Macam.. lagu nak kempen pilihan raya je. Dah tu Undiey bagi dia towel. Dia mandikan kucing tu. Atototot~ sian dia eh. Dia cakap basah beg kecik yang dia bawak kemana-mana tu sebab mandikan kucing tu. Then dia lap sampai kering. Takut sejuk karang. Dia text aku lagi tanya aku nak bela anak kucing tak? aku cakap takut akak aku marah. Aku cakap kat dia letak kat belakang kedai mak cik aku tempat akak kerja. Naaa, dia letak kat situ. Dia cakap kucing tu lepas dia masukkan dalam pagar berdawai tu. Dia duduk kat sudut yang gelap and tengok je kat muka dia. Aku cakap maybe kucing tu bermonolog 'nasib ada superman yang tolong.Meoww~' lepas tu Ipan tutup lubang-lubang yang agak besar kat pagar dawai tu dengan kotak. Lepas tu dia pergi rumah aku hantar simkad yang dia dah beli tadi.

Aku harap kucing tu masih ada esok. Nanti aku boleh pg tengok. Ipan cakap dia kaler oren ada strip-strip lagi. mesti comel kan? Dahla lagi kecik dia cakap. lebih kecik dari anak-anak kucing yang aku pelihara. Hope dia selamat and tak sejuk la malam ni. 

Ni je aku nak story. Hihi, nasib baik ada si Papan aku ni yang berperikemanusiaan. puji boifren la pulak --' takdelah. hihi. Aku bersyukur dia tahu ihsan terhadap binatang. Syukur~

Goodnight and love you. Aku doakan sekolah kami menang bahas ni. Tak sabar nak dengar cerita dari Kikin. Miss you dear, bestie.
Wasalam.

Wednesday, 18 June 2014

Kemunculan Semula *Konon


Asalamualaikum, Selamat Malam.
Jengjeng, timbul lagi dah muka aku dalam dunia blog ni. Bukan bermaksud selama ni tenggelam, bukan. Aku just tersalah koding then mati akal.Aku delete blog tu, dah lama-lama dalam tong sampah aku kutip balik. Kihkihkih~ Dan aku edit la balik macam sekarang ni. Warna coklat pulak dah kan? Hehe. Anyway, tajuk entry aku bunyik cam menyampah giler kan? Haha, macam la femes sangat pung nak buat kemunculan bagai. kemunculan jembalang kot. Erk! Drop the subject. 

Naa, dah kaler brown dah sekarang.Aku edit biasa aje. Ikut pengalaman sebelum ni aku dah boleh buat dengan mudah dah sekarang, Alhamdulilah. Aku akan jarang update sebab sekarang musim studying,struggling. SPM tinggal 139hari je lagi so perlu la tukar kepada enjin berlejang-lejang. Mengarut --' Empat lejang je yang ada ! Aku target straight A. InshaAllah aku dapat. Aku nak paham kan lagi subjek Perdagangan, Geografi dan B.Inggeris yang aku agak lemah. Doakanlah aku dapat skor untuk percubaan SPM ni ye? Hihi~

Eh, kenapa lak aku uplod gambar burger? Aku nak citer aku kuat makan tengah malam. Ni iklan disebalik cerita kemunculan semula k? Sekarang kan, aku ni nak membedal aje kerja. Now, aku nak bersantap burger. Yeah, aku memang makan benda-benda macam ni bila tengah malam. Nak gain weight. Aku ni dah macam orang Afrika yang kurang protein je. Kurus kering. Kene tiup angin sure melayang. Nasib otak aku berat, so setakat ni aku belum pernah diterbangkan oleh angin lagi. Nak cakap diri pandai sangat lah tu kan? Menyampah

Okay, aku malas nak bersusei  banyak. Aku nak tidur. Penat, banyak house chores yang aku buat bila balik sekolah. Angkat-sidai pakaian , cuci pinggan, kemas bagai la. Then baru ada masa nak rilek kejap.Buat kerja sekolah dan kewajipan yang patut aku buat. Till then, goodbye and Good Night. Btw, bestie aku dah pergi Sibu ada pertandingan bahas. Kesunyian lak aku lam kelas, nasib ada Cik Endut yang sudi duduk tepi aku. Bye !

Thursday, 29 May 2014

Happy Birthday, Sayang !

Asalamualaikum. Hola readers ! amboi, lidah aku macam nak cakap Philipine aje. Ni terkena badi cerita kat Astro Tayangan Hebat. Cerita Philiphine tu. Best bah dia cakap 'talaga?' , amboi memang sah aku terkena badi Pinoy ni. hehe, but cerita tu best oke. kihkih


Tu ha cerita dia. Perempuan tu memang kuat bebel. tapi aku suka. Dia lucu. Kisah cinta orang Philipine kawin dengan orang putih. lelaki tu sempoi and terima seadanya je si 'Cookie' tu. haha, memang aku gelak habis la tengok cerita tu. gelak sampai terputus urat kentut. amboi, hiperbolanya ayat ku. kalau cikgu Cyril dengar gerenti dia bagi aku 100 markah lagi exam percubaan ni nanti. Hehe. Berangan kalahkan si Jenin .   Dah dah, aku ni dah melalut hal movie best. Benda nak dicerita pun aku tak cakap lagi. Korang nak tahu ke? Hehe. nak tak nak tu hak korang. Okay, today is my bestie birthday. ha, yang bambam dalam pic kat sidebar tu. Yang bersel-puikk dengan aku tu. Amboi, birthday girl dia hari ni. We're like sister. Aku lahir 27 Mei, dia 29 Mei. aku sayang giler kat dia ni. Hihi, bukan nak kata lesbian k. Orang yang ada bestie yang dah macam sebahagian dari dirinya sendiri saja tahu apa yang aku rasa. "The one who makes you laugh when skies is the darkest. the one who makes you feels you're on top of the world when you hardly hit the ground" macam tu la gamak nye. ni aku hentam je. tapi aku paham apa yang aku tulis. KihKih. Okay aku nak wish kau ni. kau jangan nangis pulak 

" I met you since we're in primary school. tapi masa tu kau kawan rapat orang lain. aku kawan rapat orang lain. masuk form 1 kita sama sekolah. kau lak kelas B tapi waktu rehat aku selalu jumpa kau dan Nina sebab nak lepak. masuk form 3, kita sekelas. Korang cakap dulu aku budak yang '24jam belajar' sebab aku kelas A dulu so aku dok baca buku dalam kelas. Then, aku masuk kelas B. Kita dudok sama-sama kat depan sekali. Outing sama, aku panggil kau dengan nama Kikin then melekat sampai hari ni. Susah sama, senang bersama. kau tahu sapa yang aku minat masa tu. kau tahu budak mana yang dok text aku. mestilah si irfan. ofcos, sebab dia try tackle aku dari form 1 lagi. tapi aku tak pernah bagi no. phone. masatu aku pakai phon ke? lupelah. hihi. Bila budak yang aku suka tu mintak no phon aku kau bagi. kau cakap, kau tahu apa yang aku rasa. Lepas tu kita selalu kuar sama. Pergi kepsi, karok, lepak medan ria sama-sama. Masuk form 4 aku dah pandai bawak moto pi bandar aku bawak kau sekali. buat hw sama-sama. Aku hantar kau balik semua sampai mak kau kenal aku. Aku selalu suruh kau guna nama aku kalau kau takut balik terlebih lewat. Form 4 pun kita dok meja sama. Memang takkan terpisah ja gamaknya. Sekarang dah form 5, kita masih sama gak. aku taknak berpisah pun dengan kau. tapi ni tahunlast kita dapat sama-sama macam ni. nanti, mesti aku rindu kau kan? Aku rindu nak bertenggek kat tangga dengan kau. kau gendong aku sepanjang koridor. Kita gelakkan cikgu. aku ajar kau math. kita tiru time exam. Kita main time perhimpunan. Kau rasa kita dapat jumpa lagi tak nanti? Kau dah macam adik perempuan aku dah. And sempena hari kau officially 7teen ni aku nak ucapkan HAPPY BIRTHDAY. semoga Allah sentiasa beri rahmat , hidayah dan kejayaan dunia akhirat kat kau. semoga urusan hidup kau mudah. semoga semua yang kau buat diberkati Allah. aku doakan kita sama-sama berjaya untuk SPM ni. Aamiin. Semoga panjang umur dan Allah sentiasa limpahkan rezeki kat kau. Aku sayang kau sangat "
Malam tadi aku dah wish. aku sent msg pukul 11.58 , aku gerenti kau masih bangun lagi. mesti kau tunggu sampai pukul 12 tgh malam.Aku tahan mata aku sebab nak wish birthday kat kau. And sempena hari kau lahir, kucing aku pun beranak gak. amboi, sempat ye nak selitkan cerita. Ni batch yang kedua anak kepada Mama. mama tu nama kucing k?. Si Kakak dan Pibi (anak mama batch yg first) punyalah jeles tengok adik diorang yang baru lahir. tiga ekor. comel nya. akak aku belom apa-apa dah runsing. runsing pikir nama apa nak bagi. Hehe, dalam family aku kalau nak bagi nama kucing dah macam nama manusia. Aku pernah ada seekor kucing nama dia Abang. hihi. Sekarang ada Kakak dan Pibi. kalau ada masa aku uplod gambar. Papa pun ada. adalah kucing jantan yang selalu datang rumah and main dengan Kakak dan Pibi. mama pun layan kan aje kucing tu, sebab tu la kami panggil dia Papa. Dah macam family dah kan? alhamdulilah. semoga kucing-kucing ni membesar dengan elok and nanti dah besar comel-comel gitu. ye dok? haha/

Cakap hal kucing , si kurus kering Irfan balik Kuching hari ni. Bila aku kata 'laki' aku tu balik je mesti deorang tanya balik mana ? Johor? atau Kuching? Kuching la, hujung tahun kang dia balik Johor, amboi caringnya yee~ Haha. entah mana hilangnya budak jawa tu tak reply mesej aku sampai sekarang. Aku risau gak, perjalanan tu makan masa berjam-jam sebab ayah dia yang drive.  aku doakan yang baik-baik ajelah. Aamiin. Okaylah, sekarang pn dah larut malam. aku nak pg call si Budak Jawa ni kejap. heehe. Btw, thanks kepada yang sudi follow blog aku. appreciate it so much. Wasalam

Monday, 26 May 2014

It's my special day

Asalamualaikum dan salam Subuh.
Haii, ni awal pagi nak membebel. Fresh pulak otak aku pagi ni. Hihi. Special day? Guess what, it's my born day ! Alhamdulilah, sampai ke sweet 7teen jugak aku. Besa dah anak mak yang sorang ni. Kecik je kot badannye -'- haha. Well, let see sapa yang ingat nak wish. Naa, my bestie dengan .. ehem.. ofkus la si Ipan aku tu. haha. amboi awal ye. belum kul 12 lagi dah wish. Dia wish pukul 11:57 macam tu. Dan korang nak tahu apa hadiah yang aku dapat pagi ni. Jeng jeng jeng. Skuter Ego Lc hitam sebijik. Haha, tipu je pun. Pagi-pagi lagi aku terbangun sebab si semut sentap ni sengaja kan nak masuk dalam telinga aku. Sungguh aku berang. Aku rasa lain je time tidur, dah orang best-best bermimpi naik kapal dengan kawan-kawan. Tapi part aku bangun tu, aku terjatuh dari tempat kami orang berdiri. tersembam kot muka ni kat lantai kapal. But before that, kami kat sekolah kena kejar dengan dua lelaki yang berpakaian serba hitam. waa, sungguh aku takut, macam kena kejar penyangak je rasanya. sembunyik sana sini. Masalahnya , apa salah kami sampai kena kejar macam tu? okay, back to the topic. hehe, melalut pulak ngan mimpi aku. Tiba-tiba aku bangun. Aku buat marathon , lari berpagar apa semua pergi dapur terus ke singki , aku masukkan air paip kat dalam telinga. Tu petua orang tua la ek. Aku masukkan dalam telinga sambil hati aku cakap " Nah, aku bagi kau pengajaran sikit. Biar kau lemas kejap dalam tu. Dah takde lobang lain kau nak masuk waktu-waktu macam ni ke? Sakit doh !" . Adik aku punya terkejut tengok aku tiba-tiba muncul sambil lari-lari cenggitu. Dia tanya "Awal nye kau bangun?". Kalau nak ikutkan mulut celupar aku cakap je " Kau tak nampak ke aku sedang sakit ni !" Tapi memandangkan hari special aku jawab je ada semut sesat masuk telinga. Adik aku dok buat donut. Tu yang bangun pukol 4.30 pagi. Dah selesai dengan semut tak bertamadun tu tadi, aku pi baring balik. Teringat pulak aku kes yang jadi awal bulan Mei lepas. Ceritanya macam ni, aku baru balik dari bawak adik aku pergi shopping barang sekolah. Aku dudok je depan tv terus ada benda terbang berdesup masuk dalam telinga. Aku bangun terus kelam kabut. Hah, aku jerit panggil nama adik aku suroh cari pengorek telinga. Dia pun cemas sama. Mana taknya aku cakap menatang yang bersaiz besar masok dalam telinga aku. Dia punye gelabah lagi cari benda yang aku nak sambil aku pegang telinga. Menyesal betul aku sebab sampai kat depan tv terus aku buka tudung. Dah nasib kan? Mana nak tahu ada aeroplane sesat masuk lam telinga. Dan yang menyedihkan, 'mayat' dia baru aku korek semalam. Besar jugakla, macam sebutir beras ada sayap. Hari tu ada gak benda masuk dalam telinga aku, kumbang yang berbau tu. Yang ni tak keluar-keluar smapai sekarang. Dah beranak-pinak kot dalam sana. Beranak-pinak dengak taik telinga aku. Baik aku tadahkan aje telinga aku nimkena bebel. Biar bertambah taik telinga, biar dia mati kena himpit. hahaha ! Teori apetah aku pakai. Kalau cikgu Norlia dengar memang pecah meja makmal Sains dia kerjakan.Dah tu, sambung balik cerita yang sebenar -benarnya yang tadi tu, dah aku sedap-sedap baring, tiba-tiba perut aku sakit la pulak. Hmm , what's next?

Aku ucapkan syukur ajelah. Boleh pulak masa ni aku nak 'bocor'. Hadiah hari jadi ni best giler ah ! Sakit senggugut tu okay. Grr -''- Aku pergi buat kerja yng sepatutnya aku buat. Hehe, alhamdulilah. Takla teruk sangat pendarahannya. Dah , ni aku nak censored banyak, aku ni open-minded sangat nanti ada je kutuk aku pulak. Haiiii, bila la donut adik aku nak siap. Aku dah cakap kat Irfan nak bekalkan untuk dia jugak. Adik aku pasti on je. hehe. Dah tu tadi kan bestie aku si Akikin ru ada wish birthday aku. Waa, serius sentap aku sayang oi. Kau buat wish pepanjang gegitu , especially part persahabatan kita tu. Err, kau jangan buat aku nangis bole tak? Aku macam nak buat marathon pergi rumah kau and peluk kau je rasanya. Thanks, aku hargai sangat-sangat. aku punsayang kau jugak. Yaa, nanti kita sama-sama berjaya dapat straight A , aamiin.

Guess why tak banyak wish aku? Hehe, aku kedekut punya pasal aku tak bagi ni henfon kat ramai orang. Si Ipan ni, kononnya privacy apa semua biar orang terdekat je tahu. Mana dak aku rasa macam orang yang langsung tak bergaul je. Dah la pakai wechat ta boleh. Facebook aku dah deadactive. Insta je aku pakai skarang. Redha je lah dengan orang yang protective macam polis ni. tau la dia tu anak polis kan? Poddah !

Tak sabar aku nak pergi sekolah. Nak tunggu kawan lain wish. Aku tak mintak hadiah, aku hanya nak kejayaan ja. And aku bersyukur Allah bagi aku kesempatan sampai aku dah sah 17tahun. smeoga umur lagi panjang. Masih di beri peluang nak carik bekalan nak bawak ke akhirat nanti. Aamiin. LAst but not least, aku nak wish kat diri aku sendiri ;

Dear , Pika. Happy Birthday. Aku kagum dengan diri aku sendiri dan adik-beradik sebab dapat hidup macam orang lain walau mak bapak takda kat sisi. Sekurang-kurangnya aku dapat kasih sayang dr kakak and abang aku. Aku nak doakan aku dpat buat yang terbaik untuk SPM ni nanti. Aku nak banggakan kakak aku. aku nak bagi dia hadiah bermakna ni. nanti aku belajar tinggi, kerja bagus, aku nak balas balik jasa orang yang pernah jaga aku dari aku tinggal dengan mak dgn abah. lepastu tinggal dnegan mak. lepastu tinggal dengan mak usu da pak usu. Then , tinggal dengan kakak and abang je. InshaAllah, aku nak jadi orang harapan dalam keluarga aku sementelah kakak aku tak dapat sambung belajar kerana nak sara perbelanjaan persekolahan aku dan adik aku tu. Thanks akak ! Hihi. Semoga aku sentiasa mendpat hidayah dari Allah dan keberkatan-Nya. Semoga aku jadi orang yang berjaya di dunia dan di akhirat. Aamiin.
Maaf kalau bahasa aku kasar ye. Harap takda yang mengutuk. kalau nak kutuk jugak. Kutuk ajelah. Sik da hasil bak kata orang Sarawak. Apaguna nya kutuk orang kalau orang kena kutuk senyum je memanjang. yang mengutuk rugi sebab buang air lio. Baik guna air liur tu untuk selawat ke , bertahmid ke bertasbih ke. ye dak? Haha. Okaylah, wassalam.

Thursday, 22 May 2014

Keputusan peperiksaan 2

Asalamualaikum dan salam Subuh semua ! Alhamdulilah, masih celik jugak mata hari ni, Allah masih bagi kita peluang nak bertaubat dan kumpul bekalan utk akhirat. Okay, bukan nak buat tazkirah pagi ke apa ek, saja nak cakap, mana nak tahu kut korang belum ucapkan syukur ke hadrat Ilahi lagi. Aiseh, dah serupa ustazah dah -.- Kita sama mengingatkan antara satu sama lain k.

Ni sementara tunggu nak beradu dalam bilik, aku ambil kesempatan nak post. Aku belum solat subuh lagi, bangun awal-awal ni nak bersahur je. aik? Dah posa ke ? Hehe, aku ganti puasa la. Lepas aku nak lelapkan mata kejap baru aku Subuh. Tengok tu, bunyi dia pemalas je kan? Haha, dah tak boleh tidur lepas Subuh so kita tidur dulu baru Subuh, lagi pun masih sempatkan? Hehe. Okay, that's not our topic today. aku nak bebel pasal result exam hari ni eceli. Result aku takla memberangsangkan sangat. Sekadar sorak 'Yahoo!' dapat dua tiga A aje. Okay , let me list them out ;

BM - 82
BI - not yet
Sejarah - 77
Math - 74
Sains - 74
Kesusasteraan Melayu - 71
Perdagangan - 50
Geografi - 84
P.Islam -73

Tengok? Haish, result macam ni nak bawak g SPM, menangis kakak aku tengok kot -.- No,no,no lepas ni aku nak struggle hard. Aku yakin aku boleh ! Iyerr, 'Semangat Aku Boleh' bak kata Cikgu Hanipah. InshaAllah aku nak dapatkan result yang baik punyer untuk Percubaan SPM yang pertama ni. Hope so, korang doakan aku eh. Okay, aku dah dengar guruh dah, lutut aku dah bergegar dah ni. Kbye, Wasalam

Saturday, 17 May 2014

Selamat Hari Guru #TB

Asalamualaikum readers kesayanganku sekalian. Okay, sudah terang lagi berspotlight kan yang tajuk entri aku hari ni "Selamat Hari Guru" so aku nak citer pasal sambutan hari guru kat SMK Saint Patrick (SPS). Tiap tahun sambutan ni WAJIB disambut untuk meraikan dan menghargai pengorbanan guru. Macam biasa, sambutan ni mestilah meriah, yelah kan, semua student nak tunjuk kehebatan masing-masing, buat persembahan bagai sebagai hadiah kat cikgu. Part yang best bagi aku bila bekas pengetua pun kena jemput. Uncle tu memang dah tua dah, nak berdiri lama pun macam tak mampu. tapi aku lupalah nama dia. Muka dia sedih giler bila pihak sekolah (Pengetua SPS yang latest) bagi hadiah gambar semasa Uncle tu tadi masih jadi pengetua kat sini. Terharu beb ! Aku pun terasa macam nak nangis ade gak, tahun last kat sekolah ni kot taun ni. Taun depan mana sempat nak celebrate mcm ni. Tak delah si beruang , Awang tu nak petik gitar atas pentas lagi, siapalah agaknya pelapis band sekolah? Okay, baik aku ceritakan secara kronologi, kang korang pun blur baca apa benda yang aku merepek kat sini.

Seawal tujuh pagi tu kami orang kumpul kat sekolah macam biasa, dah aku tahu hari tu hari guru so cikgu takkan nak marah-marah aku pi bawak henset aku pg sekolah sekali. Aku tahu aktiviti snap-snap banyak hari ni. Heheh ! Aktiviti first yang cikgu buat adalam bergambar. Kat mana lagi kalau tak dekat dengan bangunan kelas kami. Almaklumlah situ je ada permandangan terindah.and student for 5 diminta berbaris disepanjang lokasi bergambar sampailah ke dewan perhimpunan dimana sambutan akan diadakan. Okay, part cikgu bergambar aku bengang sikit sampai mulut aku tak berhenti membebel. Dah time tu matahari naik, boleh pulak cikgu ambik masa dalam 45minit macam tu nak bergambar. Gambar outdoor kahwin ke apa? Dah la rasa macam di jemur je bawah matahari. Okay, jangan merungut, demi cikgu tersayang di Hari Guru. yang bikin hati aku macam dipanggang dengan suhu 700 darjah celsius nya bila Irfan dan geng dia takut nak turun. diorang terkandas dalam kelas. Katanya takut nak lintas kawasan cikgu bergambar. ha siapa suruh hang pandai sangat pergi tercongok dalam kelas. Dah tu takut pulak. aku pergi call dia tapi tak dapat-dapat. Suhu badan aku naik mendadak dengar dia masih kat kelas (Bangunan tingkat atas). Sorry to say memang puas gak aku sumpah seranah dia.

Dah tu cikgu dah puas berselfie, ber'group'fie bagai sana start la berarak pergi dewan. Dengan Awang dan kumpulan hadrahnya bermain kompang. Macam kenduri pulak. Dahla ada kanopi bagai. Sesampainya dekat kat dewan tu aku dan bestie aku yang sorang ni berebut nak duduk depan, nanti tak nampak persembahan diorang kan. Tak bestla, rugi je berpeluh-peluh dudok situ tapi tak nampak performance orang. Ye dok? Haa, bertuahnya kami dapatla tempat kat tengah dewan and duduk barisan no.2 dr depan, terer kan kawan aku sorang ni, habis semua orang dia rempuh. Maka start la majlis tu dengan ucapan Ketua PIBG bapak si Cosmas tu then pengetua. Tapi aku tak kesah sangat ucapan bagai, aku masih dalam mood bergaduh dengan Irfan, aku maki dia dalam sms. Bersabarlah wahai hati ~

Aku skip ke persembahan jelah k.First ada tarian dari sri Ritma Borneo (Group seni kat Mukah), kaawan aku sorang participate dalam tu, Si Chaerin. Amboih tonggek dia time menari, aku yang tengok ni dah sakit pinggang haa. Tapi dia memang terer la bab macam tu. Bekas girfrengg si Irfan pun ada, ahh lantak kau lah! Lopaih tu, ada budak form 5 bersajak. Aku dengar dia plan nak nangis. Tapi takda pun air mata? Sebab banyak orang jerit dari bawah kot, dia pun macam nak terkeluar anak tekak je jerit dari atas pentas. Dah kenapa kau? Nak nyanyi scremo sangat ke? Musykil aku --'. Okay, jangan ambik hati, kalau aku buat pun belum tentu dapat buat macam kau buat. Sorry ;-). Tapi yang sorang tu kawan adik aku, aku tak komplen banyak , okay je bagi aku. Then ada tarian lagi , mereka yang tadi gak and adalah sikit penari tambahan. Ni aku tak komplen, aku tak tau la , aku sendiri pun ternganga tengok deorg.

Dah tu ada student bagi hadiah kat cikgu, Cikgu baca ikrar and nyanyi. Semangat betul cikgu sains aku, Mdm Norlia, suara dia je aku dengar. haha ! DAh tu cikgu pulak buat persembahan. Amboi cikgu Ramli, dia feeling betul time nyanyi lagu 'Masih mencintainya-Papinka'. Tapi cikgu ni comel tau. Kawan aku pun ada gak buat persembahan. Awang main guitar je. Omira main guitar sambil nyanyi. Mereka ambil lagu Sebiru Hari Ini. Best lagu ni, sedeh pun ada dengar sebab ada kaitan dengan perpisahan. Aku rasa performance yg lastu tu cikgu Dennis yang nyanyi. Lagu 'ayah dan ibuu, ayah dan ibu, itulah permulaan kami...' ha lagu tu la dia ambek, dia cakap sempena Hari Ibu dan Hari Guru. Serius aku sentap , aku siap berjurai air mata lagi. Hihi. Malu -..-

Dah abeh tu pengawas diminta tunggu kat dewan. Fuh! Kami orang murid biaa balek trus. Oleh sebab ada sorang budak dtg cakap kat aku Cikgu Azizi panggil aku so aku pergi la bilik guru jumpa dia. aku wish selamat hari guru kat dia and cikgu-cikgu yg aku jumpa on my way jumpa Cikgu Zizi ni tadi. Cikgu Azizi siap cakap ' Ei, mana hadiah cikgu ?' . Jangan nak cakap gitu dengan budak celupar macam aku. Aku jawab balik ' Mengada-ngada !' Hahahaga. Ambek kau seketul. Dia buat muka kelat and senyum-senyum Pak Kadok kat situ. Dia tanya kat aku siapa tak hadir then suruh aku hantar pergi rak. Haiya, ni pun nak harapkan orang lain gak. Kerja senang je kot -..- Dah tu aku trus blah.

To: Guru-guru aku dari sekolah rendah sampai sekolah tinggi. aiseh, sampai sekolah menengah laa.
Terima Kasih banyak-banyak cikgu sebab sudi ajarkan kami. Bak kata orang guru ibarat lilin yang membakar diri sendiri untuk menerangi orang lain. Besar betul pengorbanan seorang guru. Kalau takda guru nak ngajar mungkin aku sendiri dah tak pandai nak buat blog ni, tak pandai ngeja apa semua. Aku takkan jadi macam aku yang sekarang dah kot. Guru macam ibu bapa juga kat sekolah. Tapi ada guru gatai ajak kawin tu bukan spesis macam ibu bapa. Tu spesis miang buluh betong. Cikgu Azizi tu haa ! Haha. Then, guru sabar je layan kerenah student. Terima kasih banyak-banyak cikgu, pengorbananmu ku hargai. Sobsobsob . Sentap pulak aku. tahun depan dah tak da nak wish selamat pagi bagai macam selalu. I will miss all the moment that we had together.

Ni nak share gambar sikit ;
Cikgu Ramli buat performance ngan Awang and Mira

Ketua Pengawas si Bryien Emanuel buat ucapan

Jen dan Kikin tunggu cikgu nak berarak

My Bestie si Kikin

Ibrahim buat gaya James Bond --'



Okay, tu je pun perkongsian aku pasai hari guru kat sekolah aku. Saja nak membebel . Hihi. Okaylah, lain kali update lagi. Asalamualaikum . Sayang cikgu !

Monday, 12 May 2014

Tutorial : Buat button ig , button follow ig dan letak galeri ig di blog

Asalamualaikum. Penat gue, baru balik dr jalan. Maklumlah cuti wesak kan, apa lagi? Aku pergi ronda Mukah la dengan Irfan. Dah tiba kat rumah, rindu pulak kat blog so aku log in la. Ada Sis Inda mintak ajar buat button Instagram (Ig). So here we go bebeh !

1. Buat button Follow Instagram di blog

Bukak link ni WEBSTAGRAM. Log In ig korang. Macam biasa masukkan Username dan Password.
Lepas tu dah masuk account korang kan. Ada benda keluar tu tekan je authorize. Kalau takda, good ! Hehe. Lepastu dekat tab atas tu pilih tool, macam ni
Lepas tekan tool tu sure akan keluar follow me button semua. Dah tu ambil code yang bawah tu sebab aku try kat blog aku yang atas tu tak dapat. Dia macam tak menjadi, so aku try an error, pilih yang kat bawah. hehe, Alhamdullilah berjaya.
Dah copy kan? Then pergi layout -> Add Gadgets -> Html/Javascript. Lepastu paste kod tu kat ruang html tu. Save !  Hasilnya ;

Tak cukup button follow je? Nak galleri dia letak kat situ sekali ? Okay, Teruskan lagi tutorial kita !
2. Letak galeri Instagram di blog (letak bawah button follow tadi pun boley).
Stay dekat webstagram tadi. Jangan dulu tutup. mana nak tahu terlalu eksaited dapat button follow trus blah. Haha. Okay. ada tab sebelah follow me button tu , tengok gambar bawah ni k


pilih yang aku kotakkan kaler merah tu.Ayat apetah aku pakai. Lepastu korang perlu configure lagi yang dia bagi kat bawah tu. Yang first tu letak je username. Lopaih tu letak username korang dekat bahagian @username tu. Thumbnail dan layout tu bagi aku takyah tukar pun takpe sebab dia dah okay and sesuai. yang border tu ikut suka hati korang. Nak letak border pilih Yes, kalau tanak pilih No. Yang background colour tu korang boleh pilih sendiri. Tekan je kat situ dia akan bagi chart kat bawah. Korang tinggal nak pilih je lagi. Space tu ikut sukahati korang, korang nak gambar tu rapat ke tak. aku letak 4 untuk galeri aku.Tekan preview , kalau okay bagi korang , jangan lengah lagi , tekan generate code . hehe Kalau nak letak bawah button tu tadi boleh paste je kod tu kat bawah kod yang tadi. tapi dia macam bertindih je. Korang boleh Add gadgets baru pilih html/javascript and paste kod tadi. this one aku punya ;


And lastly korang nak letak button Instagram tak? Kalau nak, mai ikut tuto ni :)

3. Letak button Instagram di blog

Button yang aku maksudkan macam ni , simple je and cara pun senang ;

Haa, yang aku letak dalam kotak merah tu. 
First, korng pergi kat Instagram ni . Login instagram korang . Lepas tukorang akan masuk ke insta korang kan. Jangan pedulikan dulu gambar-2 kat feed tu semua. Pegi tekan kat nama korang yang ada gambar tu ada kan keluar dropdown .
Pilih yang Badges tu. and korang akan direct ke Badges macam kat bawah ;

1.pilih badges yang korang nak. Tekan badges tu then copy the code. Paste kan dekat html/javascript kat layout blog korang. Dah siap. Preview then Save ! Haa, kan dah ada button ig. Senangla aku nak follow ig korang karang.

Harap apa yang aku ajar menjadi sebab kat blog aku jadi je. Dah pakai tuto ni, harap dapat decor blog korang. Takyah credit pun takpa. Aku pun masih belajar. Kita sama-sama belajar. Adios amigos. Kalau ada pertanyaan tanya je kat shoutbox. Kbye, Wasalam.













Thursday, 8 May 2014

Mei

Asalamualaikum pembaca sekalian. Goodnight. Hehe. Okay, pendek ne pun tajuk post aku hari ni. Mei . BUlan yang ke-5 , my month. Yeye. Haha. Tu je motif nya sebenarnya. Its my birthday month  Birthday aku bila? *Sila rujuk bio aku okay?* Haha  Takyah nak gatai sangat. Bukan korang eksaited nak tahu pun kan? Okay, my birthday is on 27 May 1997. Ada sapa-sapa yang sama birthday ngan aku tak? Boleh la buat countdown sama-sama ni. Hehe. Tak sabar nak tunggu aku officially sweet 7teen. Tak sabar nak tunggu kengkawan wish and tak lama lepas tu cuti swkolah penggal dua. Terima kasih , cuti selama dua minggu tu amat berharga, aku hargai sungguh hadiah tu ♥ haha. Mengada k mengada --' Taun lepas tak sambut pun birthday aku. Dah tua bangka kot. So takperlu nak sambut bagai. Aku pun dah biasa tak sambut birthday. Sambut tak sambut takda bezanya, tetap gak kita secara rasminya jd 17tahun. Takyah nak dok nangis melutut dekat mak suruh beli kek sebesar meja makan and party all night long. Mengabehkan boreh aje. So, pengajarannya di sini, dah 17tahun tu please be mature. Haha, amboi , bukan main lagi aku dok pesan kat orang. Nanti suroh kakak beli top up merengek-rengek tarik baju akak haha. Yeke? Takde kot. Aku ni banyak membebel aje dr tadi. Sukati aku lah. Lupakan lah hal tu okay.

Hadiah apa yang aku pernah dapat ? Hehe  malu ah nak cakap. Tak banyak , kecil dulu adalah dapat penselcase, anak patong yg matanya terbukak tertutup tu. Ntah apelah. Seram plak aku tengok. Haha. Kad birthday. Ape lagi ek? Haa. Kamus , tabung. Part tabung ni aku sedeh kit. KAkak aku dok beli tabong katak kaler hijau. Aku eksaited giler bukak present tu dah tu nampak tabung. Ni mesti kes nak suroh aku jimat and menabung ni. Ade je kan motif akak aku? Bijak bijak. Tapi yang paling banyak aku terima kad dan doa-doa yang baik. Aamiin. Aku hargai sangat doa korang tu. Bagi yang kutuk aku no hal. Dosa tanggung sendiri. Kau kutuk sampai mulut kau ulser pun aku masih boleh berdiri tau tak? Aku maih boleh jalan, belajar, cakap etc. Sikit lun kata-kata kau tak kacau hidup aku yang maha bahagia ni. Amboi aku ? Macam tahu-tahu je ada orang kutok dia kan? LANtak ah.

One more thing, ni bukan hal birthday. Just perkongsian aje. Sekarang aku dah dapat nickname baru. Kawan aku dh start panggil aku 'Pik' dah. Sebab nama aku Shafiqa  So deorg ambil part Shapiq tu. Then jadi lah 'Pik' . Bukan Pig okay? Haha. Tapi aku selesa aja diorg bagi nama tu. Haa, lagi satu , aku dah dapat Lesen L nyepun. Haha. Comel doh muka aku kat lesen tu. Mesti abang JPJ tak sampai hati nak tahan aku buat kali kedua lepas tengok lesen aku tu nanti. Kan? *Kriikk kriikk*

Okay. I think ni jelah nak bebel hari ni. Dahla tengah demam. Gaduh lak ngan budak Irfan ni. Selsema lak tak habeh lagi. Masuk bulan birthday dia konontp ni haa. Asyik nak meleleh je ingus ni  errr~ Okay. Aku nak rest rest. Nak bangun subuh-2 study esok. Hehe. Malas sebenarnya ni . And , btw, sory sebab banyak typo. Aku duk baca post aku yg lepas banyak giler yg typo. Tergelak sendiri aku baca apa yg aku tulis. Sory la , aku post pakai tablet aja. Kalau nak pakai laptop nanti ada aje nak ganggu aku. Hilang melayang bagai layang-layang tputus talinya idea aku yang banyak ni nanti. Hehe. Okay, adios amigos. Wasalam :-*

Monday, 5 May 2014

Exam dah mula

Asalamualaikum peeps . Hola, mai dah student yang paling busy. Haha. Yeke busy? Busy pergi date and ambek lesen jek k. Nak study tu ,urgh, knp malas giler je rasanya ek? Okay, start minggu ni dah start exam. Alhamdulilah hari ni dah selesai Sejarah kertas 3 dan Perdagangan 2  Aku harap dapat result yang WOW lah okay. Hope so. Tapi kertas Pd td memang susah giler lah. Aku hanya blajar part dokumen perniagaan, insurans dan pengangkutan sebab cikgu dah cakap bahagian tu banyak keluar. Aku study la yg tu. Sekali tengok , ada yang pengeluaran sampai ke ekstraktif bagai tu. Peningahh ! Baru sket dh pening kan? Lom lagi nak SPM, aku pun tak tahu kemana hilang semua semangat nak straight A aku selama ini. Aku ni macam dh tak fokus. Tali exam lepas bolehla, dapat no 1 dalam kelas tapi A nya ada 3 aja. Ofkos tak termasuk yang PSK tu kan. Kalau yg tu semestinya A, kacang aje. Dah tu Sejarah kertas 3 , ni aku memang takde masalah sebab , namapun open book test. Ada buku ada maklumat dekat depan mata, tinggal tangan je laginak salin semua benda tu ikut kehendak jawapan. Tak susah benda tu bagi aku. Cuma tu lah. Before exam , puas aku borong pen yang menyelesakan jemari comel aku ni, supaya aku dapat tulis dengan baik and selesa and tangan tak cepat lenguh. Kadang-kadang pen yang tak sesuai tu bagi tangan aku lenguh lepas tulis 2 perenggan saja. Semput eh --' Haha. Tapi tadi Syukur Alhamdulilah senang je aku tulis benda tu . Masa tamat pukul 12.35 tapi aku dah beres semua pukul 11.45 macam tu. Lepas tu amu dok relek je. Barang semua dah pack dalam beg . Tinggal nak balek je lagi. Lepas tu dok kacau budak dok depan aku, Farah nama dia. Pengawas tu. Tapi satu benda aku anti budak ni. Dia suka tekan jari aku sampai ada kluar bunyi. Macam nak patah jari aku kerja budak ni. Aku nak balas balik tapi tak mampu. Dia tu dah gendut, aku nak lawan dia memang tak mampu. Memang la dia kuat makan kan? Aku ni, bkn selalu pun nak jamah makanan. Bila lapar aje aku dok membedal. Hehe. Ingat part makan ni. Aku ingat nak buat puasa ganti. Tapi tunggu mandi special dulu baru la aku nak ganti puasa tu. Part ni aku memang good girl :) InshaAllah dapat ganti and harap dapat full puasa tahun ni. Aamiin.

Okay, dah cukupla perkongsian yang sedikit tentang aku hari ni. Sorry kalau aku gelarkan diri aku sebagai 'aku' , bunyi mcam kasar je kan. Aku mintak maaf banyak-banyak. Mungkin aku selesa macam tu. Aku nak pi study untuk paper esok dah ni. BM 1 dan BM 2 . Semoga aku dapat result flying colors lah. Aamiin. Korang doakan aku gak ea. Doakan aku straight A terus. Hehe. Okay, adios ~


Saturday, 12 April 2014

Luahan Hati

Asalamualaikum. Okay, harini nak meluah perasaan. EKceli bukannya luahan hati sangat, kisah yang berlaku sepanjang hari tak updet blog ni. Tiap kali nak updet blog mesti aku tertidor, bz la apa. Bz sangat ke? Kirala bz tu melayan si buah hati ♥ Okay cut. Banyak gak bende nak di ceritakan ni. Let's start the luahan ! Hehe . Bahasa ape tah aku pakai .

Okay first , aku ngidam . Yes aku ngidam ! Haha. Bukan pegnen k. Aku sampai terleleh-leleh air lior nak makan nasik lemak. Siyes la Irfan selalu tak sempat nak gi beli Nasik Lemak untuk aku. Kat mulut cakaptakpe. Sumpah dalam hati ni rasa macam nak nangis sebab tak dapat makan nasik lemak. Hari ni merupakan hari ketiga aku craving for nasik lemak ! Selalu ada kelas tambahan apelah petang sampai aku tak sempat nak ikutkan rasa tekak ni. Hmm, apelah nasib. Takpelah, Irfan dah usahakan nak hantar pergi rumah masalahnya lagi satu. Ada budak-budak ramai kat umah. Anak sepupu aku. Dia nak kasi tapau pun susah. Harus jugak dia tapaukan untuk seisi rumah. So im not gonna burden him. Cukupla belanja aku sorang k abeh. Hehe. Sian dia , dahla tengah kumpul duit nak tukar kaler helmet kami dua. Dengan mem dia yang ngidam makan nasik lemak ni. Susahnya hidup. Hari-hari kot kena pujuk sebab dia bukannya ada masa sangat nak pi cari orang yang masak nasik lemak 'kick' ni. Okay, pity him ! Esok-esok aku boleh pi cari sendiri lah. Sebab tekak aku memang nak. Macam nak nangis je kalau tak dapat. Entah kenapa. Okay nak selitkan sesuatu kat sini. Si Irfan ni kan, macam nak kasi aku gemok je. Aku tak mintak pun dia buat macam ni k. HAri-hari dia dok beli air fevret aku , air teh. Untuk aku minum time rehat. Sebab dia tahu aku tak makan time rehat. Aku tak berani nak bedal masakan kat kantin, sebab mak cik kantin tu non-muslim. Was-was , so jadi makanan syubhah dah tu. Kalau tak silap aku lah ek. Hehe. Tapi dalam minggu ni lain sikit. Dia siap bagi aku kek cheese yang berlapis-lapis tu. Ada gak yang dalam container tu . Dah macam aiskrim aku tengok. Dia asyik nak bagi aku makan je. Tau la badan aku ni kurus kering . Dia tu pun apa kurang nya. Dahla kurus, tinggi . Dah macam hantu galah je aku tengok. Aku ni paras bahu dia aja. So ? We dont care what people say ;)

Second, cikgu aku buat stupid joke laaa. Ok, ni memang aku sampai hari ni takbleh lupa. Dahla taun lepas buat kes kat aku tahun ni sambung lagi dah keja gila dia tu. Nak tahu apa dia cakap ? Jeng jeng jeng. Kisahnya begini..

Cikgu Azizi ni ajar Sivik. Dia dudok je dalam kelas. So , kami apalagi. Main sana main sini. tak macam budak form 5 je bunyik nye. Dah tu Awang gatai la dok tanya kat cikgu "CIkgu, betul ke cikgu dah kawin dua ? Budak form 4 cakap". Cikgu tu dok main tefon dia je. Lepastu dia jawab " Betul la. Tak caya?" . Aku kat blakang gatai gak nak nyampok. Aku lari pegi meja cikgu pastu aku cakap. "Cikgu ni belom kawin. Cikgu tipu !" Sambil gelak-gelak aku cakap cemtu. Tiba-tiba dia kuarkan ayat power dia "Hah Shafiqa, kamu tak caya. Kamu nak jadi isteri nombor tiga cikgu?" Aku apelagi. Lari macam org gila pegi belakang kelas and repot kat Nasrizal. 

 Time rehat tu aku pegi buat report kat Irfan. Lepastu aku main-main la cakap yang aku ni isteri orang jgan kacau. Isteri nombor tiga lagi tu ! Haha. NAk tau apa Irfan cakap ? Dia cakap " Aku tumbok jugak laki kau tu kang" *dalam bahasa Melanau k* . Aku gelak la dah dia emo sangat camtu. Haha. Dia ni jenisjeles. Dulu cikgu tu gak yang buat kes kat aku. Bole je cikgu tu sms aku panggil aku 'sayang'. Gurau je kot. Haha. Sebab nak raya time tu dia tanya 'Dah beli baju raya ke sayang' . Amboih kau. Gatai dengan student naa. Yang kes tu aku report kat Irfan. Irfan nak pancitkan tayar moto kereta cikgu. Haha. Jeles jangg !

Okay. Tu je pun aku nak luahkan. And nak cakap. Aku ikut kuiz PNB , search kat tenet macam susah je kuiz tu. Doakan aku bole jelah ok. Hehe. Okaylah, cukup dah luahan hati tu. Till we see again. Bye *cam borin je penutup aku ni. Lepas syok cerita terus blah --'

Thursday, 3 April 2014

Result , Result and Result

Asalamualaikum people around the world. Berangan je lebih. Manaade people around the world nak baca entry blog ni. Doakan saja ek. Haha. Okay tengah hari tadi time Cikgu Jiji our daddy suroh aku hantar barang dia pergi bilik guru. Apa benda yang dia suroh aku hantar tu?

Botol air kosong dia yang besaqq tu, buku tebal yang catat semua aktiviti mengajar tu, ada plastik besar yg full dengan kertas ujian.

Dengan classmates yg suroh hantar buku latihan sains pi bilik guru lagi. Jawatan baru penolog ketua tapi macam ape dah bila kene suroh angkat barang banyak mcm tu. Nasib ada si bestie yang tolong. Bukan tak ikhlas tapi , dengan saiz badan aku yang molek comel ni. Tinggi 149cm aje  Nak naik turun tangga tulah masalah dia. Angkat benda berat lagi. Ada hari nanti aku terlentang kat tangga tu kerja Tuan Jiji yang dok membuli aja kerjanya. But nevermind, dah tugaskan. Tapi , ada hikmahnya disebalik kejadian. Sampai aje kami dua Kikin (my bestie) dekat meja Tuan Jiji tadi nampakla sehelai kertas macam table yang berkaler-kaler tu. Amboih , ada merah ada hitam. Sekali selak, result exam 1 rupa-rupanya. Si Kikin apalagi. Memang taknak lepaskan peluang la, semuanya dia tengok. Aku sekali imbas macam tu kot. Nampak je nama aku dengan kedudukan nombor 1 terus terdetik dalam hati "dah officially ke keputusan ni?"  macam tak percaya je aku dapat buat terbaik dari budak genius dalam kelas tu si Sofia. Biar betik? Haha. Tapi aku bersyukurla kalau result tu sahih. Lagipun Sejarah kertas 3 dan Kesusasteraan Melayu aku dapat 100%. Aku memang awesome kan. Haha. Bangga dia. Takdelah , aku bersyukur sesangat tau. Selain dari result exam , result table tet nak ambil lesen pun aku ambek berat gak. Yelah, ingat free ke pergi ambek lesen tu . Bayarla !  Semua orang pun tahu. Ahahah. Aku doakan result exam tu okay aje.Aku taknak buang duit kakak aku. Okayla, takda idea lagi dah tambah-tambah lagi mata asyik nak tertutup aje ni. Hehe. Goodnight you all :D

Sunday, 30 March 2014

On top of the world

Asalamualaikum and Goodnight earthling !

Tadi aku pi edit sikit blog ni. Try punya try ada gak kod yang aku tak ada. How to handle it? Blockquote aku tak menjadi? What happen? Nak buat main body melengkung tu, code yang dicarik tade pung. Okaylah, pakai jela muka blog yang agak comel and simple ni. Yeke comel? Kau ni tak malu kan? Hahahha. Okay. Takpelah, syukur pada Allah  dah dapat buat blog ni. Okay today im on top of the world. Reason? I got my first follower. Cer usya jap. Miss boo nama dia. Okay, i should call her Sis. Yea. Respect okay. Thanks Sis, i oso edy follow you back and hd read your entries. Hihi. Mestilah aku happy, first follower aku tu beb. Haha. Kecoh pulak aku kan? Nasib aku tak post kat moment we chat tadi. Kalau tak, memang sah budak ni hyper-kepochi. Haha. Who cares? Okay. Sudahla ngan citer kepochi tu. Yang penting follower gua dah ada. Nanti amalkan blogwalking lagi yee. Aku pun nak pi usya blog orang. Nak tambahkan follower. Takla aku cakap sorang macam orang gile. Ye dak ? Sangat setuju !

Bukan tu aja benda yang buat aku on top of the world tau, lagi satu esok sekolah !  Yeay ! Lepas mengharungi cuti dengan kerja babysitting budak-budak nakal akhirnya bukak sekolah da. Tak sabar aku nak jumpa kawan. Nak story-story. Hehe. Cuti seminggu je dah rindu kawan, mana taknya, tak keluar outing pun sebab busy jaga budak. Kerja rumah pun takda masa nak siapkan. Buat-buat tak ada masa sebenarnya. Kalau masa penuh je jaga budak takdelah sempat nak dudok depan laptop dan decorate blog kan? Nampok sangat nipunye. Okayla. Ngaku ! Hehe. Malas la, nak menikmati cuti yang seminggu ni. Aku ni macam lupa diri, tahun ni nak SPM tapi makin malas je kan? Hm, tengokla result exam 1 ni nanti. Kalau dh nampak berapa A tu pandailah aku nak buat target. Dapat ke tak result yang boleh kembang kempiskan hidung ni nanti? Tapi dari sekolah rendah memang dapat result baik aje. UPSR - 4A 1B , PMR - 6A 2B . SPM je tak tau lagi. Harap cemerlang lah. Boleh la aku update entry on top of the world part 2 nanti. In sha Allah. Aku taknak reault yang buat aku nangis, yang buat kakak abang aku hampa. Yang buat harapan ayah aku punah. Yang rosakkan masa depan  aku sendiri. Aku tak nak ! Okay Pika, kau buat entry pasal happy ni, bukan nak sedeh-sedeh.

The next reason is , aku nak ambik lesen motorsikal. L pun jadilah. Nak ambik P , start moto pun tak mampu sangat. Nak start scoot je pandai. Hihi. Tapi aku tetap happy, kakak aku on aje nak bagi aku ikut kursus ambik lesen bagai. Siapa tak happy kan? Seronok la lepasni. Nak pergi fotostat kerja sekolah ke? Nak pergi jalan-jalan ke? Senang, takyah takut abang polis dah. Tunjok aje lesen. Tapi belom dapatla, baru nak ikut kursus minggu depan.Aku dah sibuk berangan. Hihi.

And the last reason is , April is coming ! Kenapa happy sangat bulan April? April fooll ! Sengal ah kau !  haha. Bukan sebab tu lah. Sebab banyak tarikh bermakna dalam bulan ni. Okay , let me list the out. 10 April birthday abang aku - Mohd Shahrul, 19 April birthday bestie aku - Esther William, 21 April birthday kesayangan aku - Nurirfan gedik tu, 23 April monthsary ke-6 kami berdua, 24 April birthday abang aku yang sorang lagi - Mohd Nadrul Akmal and dalam area 23 April macam tu gak Pesta Kaul diadakan. And almost forget , akuakan dapat baju gb13 aku dalam bulan April jugak. YEAY ! Semoga bulan April ni segala urusan keluarga aku berjalan dengan lancar. Tidak ada menghadapi masalah and apa yang kami nak buat tu dapat dilakukan dengan sempurna. Dengar cerita kakak nak renovate rumah. In sha Allah.

Okay, that is all fotr today. Esok nak sekolah, aku lagi syok layan cerita The Master Sun kat One ni. Best citer ni. Sweet-sweet and seram sikit. Sebab Gong Sil ni boleh tengok hantu. Aku taknak lah jadi macam dia. Seram . And now just for your information aku baru sembuh demam. Sore throat dah sekarang ni. Semoga cepat semboh Pika :) Hihi. Okay, itu saja nak cakap. Ni bukan fairytale tau ! ;) Asalamualaikum

Thursday, 27 March 2014

My First Post

Asalamualaikum. Alhamdulilah setelah aku berusaha beberapa hari nak bina blog ni akhirnya dah adelah sikit rupa blog ni kan?  Tapi banyak masalah bila masih newbie ni. Nak buat melengkung kat sekeliling blog dah takpandai. Puas gak aku selongkar blog yang membantu such as blog Kemetot Chomel, Amalina Lee, LyssaFaizureen, Nabila Medan and banyak lagilah blog yang really-really useful. Thanks ! Tapi tak jadi nak buat melengkung sekeliling blog tu. Okay, esok aku cube lagi la. Since that ini first post aku so aku nak mind intro sikit. Sikit je tau. Tengah demam ni and craving for ABC ~

 Name : Nur Shafiqa Binti Mohd Amirul Toh
Forshort just Pika
Age : sweet 7teen tahun 2014 ni. SPM candidates ♥
From : Mukah , Sarawak
Wechat id : piika_pfft , Ig : scfka

Okay, cukup da kan? Cukup lah tu. Kalau add wechat aku kang dapat la korang chat and know more.  Aku dah takda idea dah sebenarnya ni. Nak cakap apa ek? Hehe. Okaylah aku dah penah bina blog sebelum ni tapi selalu di abaikan and dah takpandai sangat nak edit bagai nak buat comel-comel macam orang lain punya blog. Kalau ada sudi nak bantu tu bagus sangatlah. Bantu-membantu amalan mulia kan? Kan? Tapi kali ni nak berazam nak jaga blog ni bersungguh - sungguh. Aishmen ayat dia. Haha. Kalau blog ni cantek menarik tertarik for sure saya akan jagabetul betul. Amboi, pilih kasih kau ! Haha. Okaylah , ni je kot nak cakap. Harap ada yang singgah and follow. Aku pun maseh fikir gak apa fungsi blog ni nanti. Nak buat tuto? Tak pandai. Freebies? Lagilah tak pandai. Ahh tengok jelah nanti okay :) Wasalam.