Saturday, 28 June 2014

Terlalu kasarkah aku?


Asalamualaikum dan Selamat pagi bulan Ramadhan
Hee~ ceria betul aku pagi ni. Tapi mata panda ni. Tidur lewat bangun awal nak bersahur. Buat homework sampai sekarang. aku ngular update blog kejap. Time aku dok ketuk marker atas meja belajar tadi aku teringat kat satu kes ni. Ni cerita aku dengan si budak Jawa tu lah ek.

Aku ni memang bukan jenis yang ladies sangat.Tapi aku strictly bukan tomboy or any other name for that species. Ni namanya habits. Yea, mungkin badan aku kecik-kecik cili padi, rendah aje pun. Tapi, orang komplen aku ni kasar sangat. Terlalu kasarkah aku?

Evidence 1; Kawan si budak Jawa tu, Revelino tidur kat rumah Irfan ni lah. Then, dia nampak kot atau Irfan yang bagitau ada kesan lebam-lebam kat badan Irfan. My God, did I hit him that hard? Aku pun macam, err~. Sebab kan, masa aku pukul dia tu semua orang nampak. Balik dari kantin, kat koridor kelas dia usik aku. Cucuk pinggang aku. Aku melenting lah, lepas tu aku tumbuk kat bahagian tepi bahu dia tu ala-ala iron man (boooooooooooooooooo...) Aku rasa manja je aku tumbuk tu. Takda la kuat sangat. Okay okay I admit it, aku pernah tampar dia, tumbuk dia, tendang punggung dia. what else? Emmm, nyaris nak backhand dia adalah (kot). Tapi this things happen bukan sekali. Aku tak tahu pulak boleh membawa kepada lebam-lebam. Aku memang girlfriend yang kejam dan brutal kan? Ingat kat word brutal aku ingat one thing, Irfan pernah panggil aku "ustazah brutal" okay. Shisss, aku bagi dia makan tangan.

And, tak kira aku bunuh , tikam dia sampai mati sekalipun kan? Dia cakap dia okay and dia suka aku buat dia macam tu. Rasa macam manja pulak dari pandangan mata dia. Butak kali ko ya ! So, aku pasang niat nak kurangkan tangan ni bagi pelempang kat dia or stop terus. Karang ada pulak kes penderaan suami. Or, aku jadi ahli gusti jelah. Almaklum, aku enjoy tengok WWF. Cuma yang tak sedapnya depa pakai spenda aje --'

And, aku tahu. aku tak sweet macam other couple. I mean, perlu ke macam tu? Macam pegang-pegang pipi, cubit-cubit bagai. Or usap-usap kepala. macam kucing je? haha.no idea about benda sweet Bila tengok couple sama umur even lebih muda dari aku pelok pinggang boifren dia ke, I was like.. err perlu ke?. Okay takyah bajet alim macam aku tak pernah sentuh lelaki. Bukan sentuh macam-macam ye. For example, pukul tangan dia pun sentuh gak kan? Kalau bestie aku tak hadir (tapi dia tak pernah tak hadir melainkan ada pertandingan ke apa) aku akan jalan dengan geng lelaki aku. Duduk lam kelas sama ngan deorang. And, the hardest thing to do when Kikin is not with me is bila kelas Pend. Islam and ustazah mintak buat group yang tak boleh mix lelaki perempuan. KAwan-kawan perempuan lain tarik kerusi duduk dengan bestie diorang masing-masing.Dan aku, its was like the sky fall over me. Kalau edit pakai colour splash semua orang colourful and aku grey je effect dia. Macam krik~krikkk. At last, aku kena kutip kat mana-mana group where I have to umm approach them supaya dapat cooperate. But sesetengah tu memang dah kenai sangat dengan aku. We Malaysians kan friendly? Kan kan? 

Sudah terang lagi ber-spotlight plus lilin dua tiga batang, aku memang kasar. Maybe sebab aku bergaul dengan budak lelaki orr faktor badan kecik. Untuk perlindungan so that takda orang nak pijak kepala aku. Tapi as a human, aku juga pandai malu walau perangai boyish tu ada. Perangai je kan. Fakta-makta-auta-blablabla nya aku tetap perempuan, gadis, wanita dan yang sewaktu dengannya.

So, Irfan. Im sorry sebab terlalu kasar kat kau.Aku ngaku tak sweet macam pasangan lain. Kalau jodoh karang aku pandai la nak sweet-sweet dengan kau. I mean bilaa dah sah lah.Nak pegang tangan pun tak salah dah kan? Oppp opppp terlebih sudah --' drop the subject.Okay, aku mintak sorry bebanyak ye Papan. Lepas ni aku janji tak kasi badan kau lebam-lebam.Aku bebel je lah. Hihi, jangan pulak telinga kau pandai lebam.

#THROWBACK: benda yang paling sweet kita buat aku rasa time kau kacau aku padam papan hitam then aku kejar kau and pukul punggung kau guna duster yang banyak debu kapur tu.Best tak? 
In conclusion (sehhhmenn) , tak kisah la orang nak kata aku ni hati kayu,batu, kasar, tak sweet. Yang pasti, Irfan je rasa benda sweet tu. Sweeet ke? Lantaklah. Geli nak dengar cerita budak sekolah ni sweet-sweet. 90 degree bulu roma tegak. Tetttt~ aku nak sambung buat homework dah. Sekian, wasalam.

Bulan Ramadhan

Asalamualaikum saudara dan saudari sekalian.
Syukur Alhamdulilah kita masih berkesempatan untuk bertemu dengan bulan yang penuh berkah ini. Syukur juga sebab Allah masih berikan kita peluang untuk menikmati dan mmperbaiki diri pada bula yang mulia ini. Alhamdulilah. 

Berapa hari lepas ek dah diumumkan tarikh mula berpuasa jatuh pada hari Ahad. Yeay, seronoknya. Aku excited nak berpuasa ni.Alhamdulilah tempoh 'ABC' aku cun habis malam ahad tu. Mean esoknya (pada hari ahad) aku dapatlah nak berpuasa kan.Alhamdulilah.

Okay, aku nak kongsi sikit tentang Bulan Ramadhan ni. Walaupun banyak jugak orang buat entri-entri macam ni (aku pun tak ketinggalan) tak bermaksud aku ikut orang ye. aku buat dengan cara aku sendiri. Aku cuma nak kongsi information yang muslim people memang dah arif tentangnya. Tapi apa salahnya aku berkongsikan? Kita ni manusia, tak semuanya kita dapat ingat. Di harap entri ni ada manfaatnya.

First of all sebelum nak tunaikan ibadah puasa kita mestilah baca niatnya.Macam solat jugak. Baca niat dulu. And niat puasa ni dibaca malam sebelum puasa tu and normally dekat surau-surau sure mereka akan baca lepas solat tarawikh.

Niat Puasa Sebulan
Nawaitu sauma syahri ramadhana kulihi lillahita'ala

Niat Puasa Harian
Nawaitu sau ma ghodin an ada'ie fardhi syahri ramadhana hazihi sannati lillahi ta'ala

Doa Berbuka Puasa

Allahumma laka shum tu  wa bika amantu wa 'ala rizqika aftartu birahmatika ya arrhamar rohimin

Aamiin.


"Pantang-larang" semasa berpuasa ;
Semasa berpuasa/dalam bulan puasa orang Muslim ni memang di'HARAM"kan untuk makan selepas terbit fajar sehingga terbenam matahari kecuali ada special case lah ek? Yang ada special case tu bila dapat melantak makanan pulak, tak boleh nak menunjuk yang dia  boleh makan sesuka hati. Hormati bulan puasa dan orang-orang yang berpuasa.
Selain itu, bagi yang perempuan (tak tahu la kalau ada jugak lelaki yang dua kali lima dengan perempuan) lenyapkan aktiviti bergossip di bulan puasa. Ini dapat mengurangkan pahala puasa kalian. Cuba fikir, kenapa sanggup nak menahan lapar kalau nak dapat pahala setengah je? Pasang niat awal-awal nak patuh kepada benda yang tak boleh dan boleh buat time puasa supaya kita dapat pahala puasa yang sewajarnya kita dapat. jangan kurangkan pahala dengan melakukan aktiviti tak bermoral. Please, bubarkan dulu Kelab Gossip Girl tu.
Jaga tingkah laku, percakapan dan pergaulan. Tingkah laku? Jaga perangai kita. Fi'il bak kata orang mana tah.Elakkan dari buat perangai tak senonoh dan yang boleh menjatuhkan maruah dan pahala puasa. Ni bukan sahaja untuk bulan puasa kan? Sebagai orang Islam we must behave ourself. Percakapan? Yes, berkait dengan kes gossip and mengumpat tadi. Mulut tu jaga sikit.Jangan nak duk cemuh orang lain. Buat fitnah dan macam-macam lagi yang dikategorikan sebagai perangai buruk.Pergaulan? Yaa, pergaulan kita especially antara lelaki dan perempuan. Ya, memang diakui budak zaman sekarang umur belasan dah ada boifren/girlfriend. termasuk si penulis ni jugak. So, kita kena jaga pergaulan. Bukan saja time bulan puasa. semasa bukan bulan puasa pun kena jaga jugak sebab bukan muhrim.Takkan la nak duk pegang tangan bagai unless dah kahwin. But I bet student macam aku sure belum kahwin lagi. Kalau dah jodoh tu kita tak dapat nak elakkan. Erk ! stop. Aku malehh nak cakap pasal kawin ni. SPM pun belum lepas jangan nak gatai --'
Yang lain-lain tu such as bersetubuh memang tak leh la. Dah terang lagi bersuluh memasukkan sesuatu ke dalam rongga badan tak boleh ofkos la yang tu pun tak boleh. Muntah dengan sengaja. Ni orang bengap je buat kot. Sanggup kau hilang pahala then korek kau punya tekak ? Kau gilee (itu cara klise nak muntah la.skil ntah kat mana belaja --')

Benda yang aku share ni pun aku belaja dalam kelas Pendidikan Islam. One of my favorite subject especially part tulis jawi tu. Memang aku addict sangat sampai time perhimpunan , aku catatkan dalam bahasa jawi je apa yang cikgu dok bebel.

Last but not least, aku nak ucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan al-mubarak. Manfaatkan lah bulan yang penuh dengan keberkatan ini dengan sebaik mungkin. Selamat menjalani ibadah puasa dan semoga dapat tahan nafsu. Kan sekarang syaitan semua takda so, nafsu adalah musuh utama.

Sabda Rasullulah S.a.w;
"Barangsiapa yang mendirikan Ramadhan dengan penuh keimanan nescaya diampunkan segala dosa-dosanya yang lalu."

Wasalam dan selamat malam. Jangan lupa baca niat puasa ;)

Thursday, 26 June 2014

Cara untuk melegakan period pain

Asalamualaikum dan Selamat Malam


Lumrah sebagai wanita/ perempuan ialah mengalami senggugut atau nama famous-amos nya period pain. Period pain ni biasanya akan di alami dalam sehari nak kena 'pendarahan' dan beberapa hari semasa period tu la.Tapi kalau aku dalam 4 hari macam tu masih lagi rasa sakit-sakit macam kena gigit je organ dalam badan. Right girls?

Hokay, sini bukan nak kasi malu ka apa just sharing and please open mind sikit. Aku nak share macam mana cara bila menghadapi period pain. Ya, sekarang mungkin dah wujud pil semua nak elakkan tu kan. In case tetengah malam kau kena? Mana nak dapat pil? Tidur balik je lah.

Okay, tanpa lengahkan masa aku bagitau la yee sebab cara ni amat berkesan kat aku.InshaAllah kalau cuba anda mampu mengubahnya --' merengg .First, aku masak air ofcos sampai mendidih kang sakit perut pulak. bertambah azab.kihkihkih. Lopaih tu buatla air teh macam biasa but tak letak gula. Masukkan air perahan limau. Limau yang masam tu. Then lastly letak madu sikit. Kacaulaa bagi dia suam sampai boleh di minum. Kalau nak experience lidah terbako hang teguk ja .Before minum tu baca la bismillah. Selawat ke atas Nabi. Mintak-mintak di sembuhkanlah sakit yang sebulan sekali ni. Aamiin.

Selain dari tu, banyakkan minum air suam or panas macam milo panas, susu panas, air panas biase je pun boleh.Aku buat macam kat atas tu nak ikut rasa tekak aku kot. Yeke? Tapi menjadi kat aku. Lepas tu aku boleh buat kerja-kerja dengan tenang. kalau dulu asal sakit je aku tidur.memang pemalas kan? 

And ELAKKAN minuman or makanan berais or yang sejuk-sejuk dan air berkarbonat (air chee bak kata kakak aku)  time period.For example ABC,100plus,air dalam peti sejuk,timun,air kelapa etc..Kalau nak jugak, kau rasalah sendiri lepas tu. Dulu aku ada baca sharing kat wechat yang benda-benda sejuk ni boleh membekukan darah haid. Darah yang beku ni akan bersisa kat dinding rahim dan berkemungkinan besar boleh menyebabkan kanser rahim (ni aku tahu melalui pembacaan aku,kalau salah mohon dibetulkan) . And one more thing, jangan mandikan rambut/basahkan kepala semasa haid ini kerana pori-pori kepala terbuka semasa haid dan boleh menyebabkan sakit kepala. Effect ni tak semestinya di alami waktu mandi tu jugak. Mungkin waktu tua or beberapa tahun lepas tu. tapi orang sekarang mana nak dengar cakap kan? Dah kepala nak pecah sebab terlalu pening/migrain baru dok ikut petua datuk nenek.

P/s:: Jika pembaca seorang suami, pesan kat isteri ,anak supaya jangan buat perkara yang dielakkan semasa haid. Ini akan memberi kesan dalam jangka masa terdekat.And, jangan cakap yang perempuan ni mengada-ngada nak sakitlah apa semua.Jangan terlalu bersangka buruk time orang 'menderita' ,tambahkan tahap kesabaran and be caring ;)

Nota kaki kiri; Benda yang berupa fakta yang aku ceritakan adalah melalui pembacaan dan penceritaan orang-orang di sekeliling aku.Kalau salah aku mintak maaf dan mohon diperbetulkan kesilapan tu.Manusia,tak lepas dari buat silap ;)
Sekian. Wasalam dan Selamat Malam


Sunday, 22 June 2014

Freebies:Background Brown/Pale

Asalamualaikum dan Selamat Malam
Di kesempatan time tonton cerita The Inheritors ni aku nak kasi background yang aku search kat Mr.Google hari tu. ayat klise yang aku slalu dengar . Ekceli aku nak buat throwback, memandangkan mata ni nak layu-layu je lagi so aku bagi freebies je lah.Lain kali je aku buat entri bertajuk 'Throwback' tu.
Ni background sesuai untuk orang yang blog dia tak colourful. entah sekarang mata aku nak tengok yang simple and pale aje. yang banyak kalerful blink-blink tu pening pulak aku tengok. Kang membawak ke migrain. kan susah? Well then, ambik kau Jemah ;

#Takdelah pale sangat pung yg ni.Menyala !







Okay bereh uplod. Ala-ala vintage pun ada kan? nak ambik url? Tekan right-click then copy image url. Okay, aku nak tidur. Nitey dear love.Wasalam.

Friday, 20 June 2014

Title-less

Asalamualaikum dan selamat pagi
Tajuk dah title-less maksudnya aku dah takdok idea nak cakap apa? Kenapa nak buat entri dah tak tau nak cakap apa kan? Hahaha, menyampah. Ni aku tunggu nak pergi sekolah. Sekolah ganti la katakan. Tapi banyak cikgu dah cakap yang diorang takdok hari ni. Heaven laa bg student yang suka. Aku? Ada baiknya, dapat gak aku study or buat nota kalau masa cikgu takda. SPM dah dekat , takkan nak dok main macam dulu. Siyes sikit kot --'

I got some problem with my blog. Kenapa ek? Header tu taknak center pun? Degil sangat kan? Aku dah ubah coding dia ikut tutorial tapi haprak. Tak jadik pun. Tula sekarang tak pakai header dah, aku biar je camtu. Dah tu adobe photoshop aku layer dia grey je. Macam mana nak back to normal? Aku ni bukan terer sangat pun bab macam tu. Yang aku tahu edit pakai benda alah tu je sikit-sikit.

Aku tak tau dah macam mana nak solve problem ni. Biarkan dulu. Tak penting aku nak fikirkan sangat. Bak kata orang Sarawak 'terit palak mikir'. Yang lagi penting, something that lead u to future. Hentam je Englishnye --' 

Okay, aku nak pergi bersarapan. Wasalam.

Thursday, 19 June 2014

Cat Rescuer


Asalamualaikum dan selamat malam
Hei fellas, ni baru lepas text dengan Papan aku. Dia cakap dia selamatkan anak kucing kat dalam parit hari ni. Okay, aku story bende ni je kot malam ni. Before tu, aku ni suka kucing gak. kat rumah aku ada 4 ekor kucing. Mama, kakak, adik dan sorang adik angkat.

First tu, Ipan pegi rumah aku, dia ambek IC aku sebab nak g beli simkad baru. Nak jd maxis user dah sekarang. Hehe. Dah tu di pergi la beli. Time dia bebaris ngan keta banyak kat depan, tetiba dia dengar bunyik kucing. Lepas tu dia pergi Medan Ria, parking moto elok-elok kat situ then buat marathon pergi boulevard (tempat dia dengar kucing tu tadi). Dia bawak kucing tu pergi Medan Ria. Kat situ ada kawan dia Undiey pelik doh nama mamat ni. Macam.. lagu nak kempen pilihan raya je. Dah tu Undiey bagi dia towel. Dia mandikan kucing tu. Atototot~ sian dia eh. Dia cakap basah beg kecik yang dia bawak kemana-mana tu sebab mandikan kucing tu. Then dia lap sampai kering. Takut sejuk karang. Dia text aku lagi tanya aku nak bela anak kucing tak? aku cakap takut akak aku marah. Aku cakap kat dia letak kat belakang kedai mak cik aku tempat akak kerja. Naaa, dia letak kat situ. Dia cakap kucing tu lepas dia masukkan dalam pagar berdawai tu. Dia duduk kat sudut yang gelap and tengok je kat muka dia. Aku cakap maybe kucing tu bermonolog 'nasib ada superman yang tolong.Meoww~' lepas tu Ipan tutup lubang-lubang yang agak besar kat pagar dawai tu dengan kotak. Lepas tu dia pergi rumah aku hantar simkad yang dia dah beli tadi.

Aku harap kucing tu masih ada esok. Nanti aku boleh pg tengok. Ipan cakap dia kaler oren ada strip-strip lagi. mesti comel kan? Dahla lagi kecik dia cakap. lebih kecik dari anak-anak kucing yang aku pelihara. Hope dia selamat and tak sejuk la malam ni. 

Ni je aku nak story. Hihi, nasib baik ada si Papan aku ni yang berperikemanusiaan. puji boifren la pulak --' takdelah. hihi. Aku bersyukur dia tahu ihsan terhadap binatang. Syukur~

Goodnight and love you. Aku doakan sekolah kami menang bahas ni. Tak sabar nak dengar cerita dari Kikin. Miss you dear, bestie.
Wasalam.

Wednesday, 18 June 2014

Kemunculan Semula *Konon


Asalamualaikum, Selamat Malam.
Jengjeng, timbul lagi dah muka aku dalam dunia blog ni. Bukan bermaksud selama ni tenggelam, bukan. Aku just tersalah koding then mati akal.Aku delete blog tu, dah lama-lama dalam tong sampah aku kutip balik. Kihkihkih~ Dan aku edit la balik macam sekarang ni. Warna coklat pulak dah kan? Hehe. Anyway, tajuk entry aku bunyik cam menyampah giler kan? Haha, macam la femes sangat pung nak buat kemunculan bagai. kemunculan jembalang kot. Erk! Drop the subject. 

Naa, dah kaler brown dah sekarang.Aku edit biasa aje. Ikut pengalaman sebelum ni aku dah boleh buat dengan mudah dah sekarang, Alhamdulilah. Aku akan jarang update sebab sekarang musim studying,struggling. SPM tinggal 139hari je lagi so perlu la tukar kepada enjin berlejang-lejang. Mengarut --' Empat lejang je yang ada ! Aku target straight A. InshaAllah aku dapat. Aku nak paham kan lagi subjek Perdagangan, Geografi dan B.Inggeris yang aku agak lemah. Doakanlah aku dapat skor untuk percubaan SPM ni ye? Hihi~

Eh, kenapa lak aku uplod gambar burger? Aku nak citer aku kuat makan tengah malam. Ni iklan disebalik cerita kemunculan semula k? Sekarang kan, aku ni nak membedal aje kerja. Now, aku nak bersantap burger. Yeah, aku memang makan benda-benda macam ni bila tengah malam. Nak gain weight. Aku ni dah macam orang Afrika yang kurang protein je. Kurus kering. Kene tiup angin sure melayang. Nasib otak aku berat, so setakat ni aku belum pernah diterbangkan oleh angin lagi. Nak cakap diri pandai sangat lah tu kan? Menyampah

Okay, aku malas nak bersusei  banyak. Aku nak tidur. Penat, banyak house chores yang aku buat bila balik sekolah. Angkat-sidai pakaian , cuci pinggan, kemas bagai la. Then baru ada masa nak rilek kejap.Buat kerja sekolah dan kewajipan yang patut aku buat. Till then, goodbye and Good Night. Btw, bestie aku dah pergi Sibu ada pertandingan bahas. Kesunyian lak aku lam kelas, nasib ada Cik Endut yang sudi duduk tepi aku. Bye !