Thursday, 26 June 2014

Cara untuk melegakan period pain

Asalamualaikum dan Selamat Malam


Lumrah sebagai wanita/ perempuan ialah mengalami senggugut atau nama famous-amos nya period pain. Period pain ni biasanya akan di alami dalam sehari nak kena 'pendarahan' dan beberapa hari semasa period tu la.Tapi kalau aku dalam 4 hari macam tu masih lagi rasa sakit-sakit macam kena gigit je organ dalam badan. Right girls?

Hokay, sini bukan nak kasi malu ka apa just sharing and please open mind sikit. Aku nak share macam mana cara bila menghadapi period pain. Ya, sekarang mungkin dah wujud pil semua nak elakkan tu kan. In case tetengah malam kau kena? Mana nak dapat pil? Tidur balik je lah.

Okay, tanpa lengahkan masa aku bagitau la yee sebab cara ni amat berkesan kat aku.InshaAllah kalau cuba anda mampu mengubahnya --' merengg .First, aku masak air ofcos sampai mendidih kang sakit perut pulak. bertambah azab.kihkihkih. Lopaih tu buatla air teh macam biasa but tak letak gula. Masukkan air perahan limau. Limau yang masam tu. Then lastly letak madu sikit. Kacaulaa bagi dia suam sampai boleh di minum. Kalau nak experience lidah terbako hang teguk ja .Before minum tu baca la bismillah. Selawat ke atas Nabi. Mintak-mintak di sembuhkanlah sakit yang sebulan sekali ni. Aamiin.

Selain dari tu, banyakkan minum air suam or panas macam milo panas, susu panas, air panas biase je pun boleh.Aku buat macam kat atas tu nak ikut rasa tekak aku kot. Yeke? Tapi menjadi kat aku. Lepas tu aku boleh buat kerja-kerja dengan tenang. kalau dulu asal sakit je aku tidur.memang pemalas kan? 

And ELAKKAN minuman or makanan berais or yang sejuk-sejuk dan air berkarbonat (air chee bak kata kakak aku)  time period.For example ABC,100plus,air dalam peti sejuk,timun,air kelapa etc..Kalau nak jugak, kau rasalah sendiri lepas tu. Dulu aku ada baca sharing kat wechat yang benda-benda sejuk ni boleh membekukan darah haid. Darah yang beku ni akan bersisa kat dinding rahim dan berkemungkinan besar boleh menyebabkan kanser rahim (ni aku tahu melalui pembacaan aku,kalau salah mohon dibetulkan) . And one more thing, jangan mandikan rambut/basahkan kepala semasa haid ini kerana pori-pori kepala terbuka semasa haid dan boleh menyebabkan sakit kepala. Effect ni tak semestinya di alami waktu mandi tu jugak. Mungkin waktu tua or beberapa tahun lepas tu. tapi orang sekarang mana nak dengar cakap kan? Dah kepala nak pecah sebab terlalu pening/migrain baru dok ikut petua datuk nenek.

P/s:: Jika pembaca seorang suami, pesan kat isteri ,anak supaya jangan buat perkara yang dielakkan semasa haid. Ini akan memberi kesan dalam jangka masa terdekat.And, jangan cakap yang perempuan ni mengada-ngada nak sakitlah apa semua.Jangan terlalu bersangka buruk time orang 'menderita' ,tambahkan tahap kesabaran and be caring ;)

Nota kaki kiri; Benda yang berupa fakta yang aku ceritakan adalah melalui pembacaan dan penceritaan orang-orang di sekeliling aku.Kalau salah aku mintak maaf dan mohon diperbetulkan kesilapan tu.Manusia,tak lepas dari buat silap ;)
Sekian. Wasalam dan Selamat Malam


2 comments:

Cik Nadyya said...

nice sharing ^^

salunya sy kene sengugut shari 2ari je.. tuu ponn xteruk sgt.. leh try laa ^^

Nur Shafiqa said...

hehe^^